Zarówno chłodnictwo jak i klimatyzacja przemysłowa opierają się na tym samym mechanizmie: płyn, zwykle woda lub powietrze, ochładzany jest przez wyparowywanie innego płynu, nazywanego czynnikiem chłodniczym.
Obieg czynnika chłodniczego, składający się ze sprężarki, parownika, skraplacza i urządzenia rozprężnego, jest integralną częścią obu systemów. Jednakże, istnieją znaczące różnice pomiędzy systemami chłodniczymi a klimatyzacyjnymi, na przykład pod względem komponentów, metod projektowania, struktur komercyjnych czy przemysłowych gdzie są instalowane i działania, uzasadniające istnienie dwóch osobnych sektorów rynku.
Chłodzenie to proces polegający na obniżaniu temperatury płynów lub ciał w ogóle. W szczególności, stosuje się go dla celów czasowego przechowywania produktów psujących się, w temperaturach do -60°C.
Chłodzenie to jeden z najważniejszych procesów przemysłu spożywczego, ponieważ spowalnia rozwój bakterii w żywności, utrzymuje jej właściwości organoleptyczne i wydłuża przydatność do sprzedaży i spożycia.